Такеші Кітано


Такеші Кітано

Такеші Кітано (北野 武) — японський кінорежисер і актор. Народився 18 січня 1947 р. у Токіо (Японія). Після закінчення школи вступив до Університету Мейдзі (Японія) на математичний факультет, але був відрахований. У 2004 році той самий університет, не зважаючи на відрахування, присудив Кітано ступінь бакалавра.

У 1997 році «Феєрверк» - фільм маловідомого на той час широкій публіці Кітано - отримав найвищі нагороди в Каннах і Венеції. Цей рік став точкою відліку азіатської «атаки» на найпрестижніші світові кінофестивалі. З цього моменту Кітано - найвідоміший азіатський режисер сучасності. Крім того, Кітано - популярний в Японії художник і шоу-мен. Видав понад п'ятдесят збірок віршів та кінознавчих статей, романів та кіносценаріїв.

У всіх своїх роботах, крім режисерських, використовує псевдонім Beat Takeshi (яп. ビートたけし)


Фільмографія

2008 — Ахіллес та черепаха (яп. アキレスと亀,Achilles to Kame) — актор, режисер
2007 — У кожного своє кіно (фр. Chacun son cinéma) — епізод «Один прекрасний день»
2007 — Банзай, режисер! (англ. Hurray for the director) — актор, режисер
2005 — Такешиз — актор — головний персонаж (в ролі самого себе), автор сценарію, режисер
2003 — Дзатоіті (яп. 座頭市, дзатоіті) — актор — головний персонаж, автор сценарію, монтаж
2002 — Ляльки (англ. Dolls) — актор, автор сценарію, монтаж
1999 — Брат якудзи (англ. Brother) — актор — головний персонаж, автор сценарію, монтаж
1999 — Кікудзіро (яп. 菊次郎の夏 Кікудзіро но нацу) — актор — головний персонаж, автор сценарію, монтаж
1997 — Фейерверк (HANA-BI) — актор, автор сценарію, монтаж
1996 — Хлопці повертаються (яп. キッズ・リターン, Кідзу рітан) — актор, автор сценарію, монтаж
1995 — Зняв кого-небудь? (яп. みんな~やってるか, Мінна яттеру ка!) — актор, автор сценарію, монтаж
1993 — Сонатіне (яп. ソナチネ, Сонатіне) — актор, автор сценарію, монтаж
1991 — Сцена біля моря (яп. あの夏、いちばん静かな海, Ано нацу ітібан сідзукана умі) — актор, автор сценарію, монтаж
1990 — Точка кипіння (яп. 3-4×10月, Сан тай йон еккусу дзюґацу) — актор, автор сценарію, монтаж
1989 — Жорстокий поліцейський (яп. その男、凶暴につき, Соно отоко кьобо ні цукі) — немає даних

Матеріали про Такеші Кітано на AZH

Моя дружина пише лист до Такеші Кітано

18 березня в кінотеатрі «Жовтень» стартує фільм Такеші Кітано «Ахіллес і черепаха»




РЕКЛАМА

Молодість 2013Відпочинок у Карпатах